Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dyniowy sernik w proporcji pół na pół sera i dyni. W smaku nie jest bardzo dominująca, daje delikatny smak i ładny kolor. Bardzo wilgotny. Sernik bez spodu, tak jak najbardziej lubię ) Wierzch pokrywa warstwa bitej śmietany.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24316
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 462
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 142
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24316
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 462
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 142
Składniki
Dynię pokroić w niedużą kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą, dusić pod przykryciem do miękkości ok. 10-15 min., potem bez przykrycia ok. 5 min. (do odparowania nadmiaru płynu). Ostudzić.
Ser zmiksować blenderem tak by powstała gładka masa bez grudek. Dodać przygotowaną dynię, cukier, żółtka, cukier waniliowy, budyń w proszku oraz miękkie masło, zmiksować do połączenia składników. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 60-65 min. Studzić w zamkniętym piekarniku.
Śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem. Wyłożyć na wierzch ostudzonego sernika, rozsmarować.