Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik gwiazdkowy to ciasto, które nie tylko jest obowiązkową pozycją na świątecznym stole, ale nawet swoim wyglądem przybliżają magię Bożego Narodzenia.
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 343
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 53
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 343
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 53
Składniki
By przygotować to ciasto w takiej wersji, konieczne jest posiadanie formy w kształcie gwiazdy. Przygotuj spody. Ciasteczka zblenduj w robocie kuchennym na drobne okruchy. Wymieszaj z roztopionym masłem. Do formy włóż papier do pieczenia przycięty pod wymiar. Wylep dno połową masy z ciasteczek. Wstaw blachę do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie wyjmij delikatnie spód i przygotuj drugi.
Przygotuj masę serową. W dużej misce utrzyj serek śmietankowy z cukrem. Wmieszaj śmietanę rozmieszaną ze skrobią ziemniaczaną. W małej miseczce ubij jajka na puszystą masę i delikatnie wmieszaj je do sera. Wylej masę na jeden ze spodów, umieszczony dalej w formie. Przykryj drugim blatem. Umieść ciasto w większej brytfannie wypełnionej 1-2 cm wody. Wstaw całość do piekarnika nastawionego na 150 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez 50-60 minut. Wyjmij sernik i ostrym nożem obrysuj jego krawędzie. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Wyjmij ciasto z formy i zawiń wierzch w folię aluminiową. Wstaw je do lodówki na całą noc.
Przygotuj glazurę. Czekoladę pokrusz i umieść w żaroodpornej miseczce. W garnuszku podgrzej śmietankę, ale nie zagotowuj jej. Gorącą zalej czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Masa powinna być gładka. Pozostaw ją do ostygnięcia aż zacznie lekko tężeć. Wylej glazurę na wierzch sernika i rozprowadź dokładnie. Sernik gwiazdkowy udekoruj perełkami z cukru.