Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik krakowski to znany i prosty sernik, który często króluje na moim stole podczas świąt. Sernik krakowski występuje również pod nazwą sernik z kratką. Można powiedzieć, iż ile cukierników to tyle interpretacji tego przepisu. Klasyczna wersja sernika krakowskiego składa się z kruchego ciasta, puszystej masy serowej oraz charakterystycznej kratki ozdobionej lukrem. Sernik krakowski to tradycja, która nigdy nie przeminie.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1051
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1051
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do pieczenia. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto podpiekamy 10 minut w 180 stopniach. Studzimy. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy na kogel-mogel z cukrem. Dodajemy miękkie masło. Nadal ucierając dodajemy partiami mielony ser. Rodzynki posypujemy mąką. Dodajemy rodzynki do masy serowej. Do masy dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną oraz aromat. Mieszamy ręcznie. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej. Mieszamy delikatni, aby nie zniszczyć piany. Masę serową wykładamy na podpieczony spód. Z pozostałe ciasto cienko wałkujemy. Wycinamy nożem wąskie paski. Passy układamy na masie serowej tworząc tzw. kartkę.Gotową kratkę smarujemy żółtkiem. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Studzimy.