Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
meeega czekoladowy, niezbyt słodki, kremowy, sycący sernik
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 666
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 184
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 666
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 184
Składniki
Spód ciasteczkowy: Herbatniki zmielić w maszynce do mięsa lub utrzeć tłuczkiem na drobny "piasek", dodać stopione, lekko przestudzone masło i wymiesząc do uzyskania mokrego "piasku", Spód formy (śr. 21-22cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasteczka, wyrównac i mocno docisnąć, Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Twaróg utrzeć z cukrem (w mojej masie sernikowej widoczne są drobinki twarogu, ponieważ dodałam pół na pół twaróg z wiaderka i twaróg w kostce, a że nie mam maszynki do mielenia, to ucierałam blenderem, stąd te białe drobinki :-) ), dodawać po jednym jajku, po każdym krótko ubijając. Dodać budyń czekoladowy, kakao i olej, ubijać krótko, tylko do połączenia składników. Dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać na najniższych obrotach. Masę wylać na spód ciasteczkowy, wyrównać. Piec w temp. 150 stopni ok. 70 - 80 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, po wystudzeniu wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Podawać z sezonowymi owocami. Smacznego :-)