Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten prosty i wyjątkowo smaczny sernik na zimno z mascarpone z pewnością na wpisze się na stałe do twojego kulinarnego repertuaru. Jego przygotowanie jest tak łatwe, że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz, który niezbyt pewnie czuje się w kuchni. Z resztą, przekonajcie się sami!
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 36
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21481
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 51
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 28
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 31
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 36
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21481
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 51
Składniki
Zacznij od przygotowania spodu. Masło roztop w małym rondelku. Herbatniki umieść w blenderze i rozgnieć aż będzie przypominać piasek. Możesz też rozbić je przy pomocy tłuczka, umieszczając je wcześniej w torebce strunowej lub plastikowej przeznaczonej do żywności. Orzeszki także drobno posiekaj albo rozdrobnij takim samym sposobem jak ciastka.
Połącz herbatniki i orzeszki z masłem. Wyłóż formę do pieczenia papierem, a następnie wyłóż herbatnikowy spód. Pamiętaj, aby wypełnić wszystkie narożniki. Włóż spód do lodówki na czas przygotowywania masy śmietanowej. Żelatynę zalej wodą, odstaw do napęcznienia.
Mocno schłodzoną śmietanę umieść w misce miksera wraz z mascarpone. Ubijaj najpierw na niskich obrotach, potem na wysokich tak długo aż masa zrobi się sztywna i gęsta. Pod koniec dodaj cukier i zmiksuj krótko.
Żelatynę lekko podgrzej w mikrofali albo w kąpieli wodnej. Następnie dodaj do masy i zmiksuj krótko. Na schłodzony spód wyłóż masę śmietanową. Umieść w lodówce na minimum 12 godzin. Przygotuj polewę. Masę kajmakową podgrzej wraz z mlekiem. Odstaw na bok, dodaj masło i wymieszaj dokładnie. Jeśli będą grudki, zmiksuj. Sernik udekoruj polewą kajmakową dopiero, kiedy się zetnie w lodówce.