Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik śmietanowy z malinowym wzorkiem"
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 19
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 19
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 20 dag masła oraz 15 dag cukru. posiekaj nożem, a gdy powstaną grudki, wbij jajko. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na godzinę. W tym czasie konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sitko.
Cytrynę sparz, osusz, otrzyj skórkę i wyciśnij z owocu sok. Twaróg utrzyj z resztą masła i cukru. Dodaj cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Wsyp kaszę mannę. Dołóż śmietanę. Wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj. Placek ułóż na spodzie blachy posmarowanej tłuszczem. Na cieście rozsmaruj masę serową. Łyżeczką nałóż porcje konfitury. Całość przemieszaj widelcem, by powstały ozdobne esy-floresy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz przez 50 minut. Wystudź w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
32 porcje 1 godz. i 20 min 50 minŹródło: Naj