Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, delikatny i kremowy sernik dla miłośników tego ciasta. Ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale i wygląda. Brzoskwinie w galaretce przypominają jajko :) Znakomicie sprawdzi się na rodzinne uroczystości i święta Wielkanocne.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Składniki
spód: Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z masłem i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy. masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, następnie dodajemy budyń, aromat oraz ser. Miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą. Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 80-90 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. Gdy sernik całkowicie ostygnie delikatnie ścinamy nożem wierzch (ok. 3mm). Na serniki układamy odsączone połówki brzoskwiń ( możemy delikatnie ściąć aby były niższe). Galaretkę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Ostudzoną wkładamy do lodówki, aby trochę stężała. Galaretka powinna mieć konsystencje kisielu, wtedy szybciej zastygnie i nie wypłynie z formy. Półpłynną galaretkę wylewamy na brzoskwinie ułożone na serniku. Gotowy sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Sernik waniliowy z brzoskwiniami i galaretką