Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście według tego przepisu jest puchaty i aksamitny w konsystencji. Jest to ciasto popularne w moim domu. Dodałam tu brzoskwinie z puszki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać w sezonie świeże owoce.
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 61
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8921
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 126
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 33
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 279
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2917
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 61
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8921
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 126
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 33
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 279
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2917
Składniki
Ciasto wyrobiłam i podzieliłam na dwie niezbyt równe części. Włożyłam do zamrażalnika na ok. 1 godzinkę.
W tym czasie zrobiłam masę serową. Żółtka oddzieliłam od białek. Uwierciłam żółtka z cukrami i masłem. Dodawałam po łyżce sera wciąż miksując. Dodawałam następnie kolejno mąkę, budyń, olej. Pod koniec dodałam śmietankę i wierciłam już krótko, tyle aby połączyła się z masą. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli i za pomocą szpatułki wymieszałam z masą serową. Brzoskwinie wyciągnęłam z zalewy i pokroiłam w kostkę. Wymieszałam z serem.
Wyciągnęłam pierwszą część ciasta z zamrażalki i wyłożyłam nim spód blaszki. Podpiekłam 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Na podpieczony spód wylałam masę serową i starłam na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Wstawiłam do piekarnika na ok. 50 minut. Kiedy ciasto miało już złoty kolor wyłączyłam moc piekarnika i przez 10 minut jeszcze w nim pozostawiłam mój sernik. Po tym czasie uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam w nim ciasto do prawie całkowitego wystudzenia.