Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik z karmelem na piernikowym spodzie"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27474
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 165
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 191
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1210
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27474
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 165
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 191
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1210
Składniki
140 min • Porcja 270 kcal • Koszt porcji 2,10 zł • Przepis na 12 porcji
Spód: mąkę mieszam z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Jajko ucieram z cukrem, łączę stopniowo z resztą składników. Ciasto podpiekam w tortownicy wyłożonej pergaminem 8 min w temp. 170oC. Potem rozkładam na nim osączone z syropu wiśnie.
Masa: masło ucieram z cukrem i żółtkami, dodaję mleko w proszku, śmietankę i twaróg, miksuję, dodając budyń. Z białek ubijam pianę, łączę ją z masą i rozkładam na wiśniach. Przykrywam folią aluminiową, piekę 80 min w temp. 160oC. Studzę godz., wkładam do lodówki.
Polewa: cukier rozpuszczam (na jasny karmel) na małym ogniu. Dodaję masło i śmietankę gotuję, aż zgęstnieje. Dosypuję posiekane orzechy i cynamon. Polewam sernik letnią polewą.
<strong>Bożena Badach z Cisia</strong>Źródło: Kobieta i życie