Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik z makiem"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20654
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5188
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20654
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5188
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Składniki
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodaj jajko oraz pokrojony na małe kawałki tłuszcz, szybko zagnieć. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Do miski włóż twaróg oraz śmietanę, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy i utrzyj mikserem. Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Na koniec wsyp proszek budyniowy oraz mak; krótko zmiksuj.
Porzeczki umyj, usuń ogonki. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki tortownicy. Piecz ok. 10 min w temp. 180°C. Następnie wlej masę serową, na wierzchu ułóż porzeczki.
Piecz 30 min w temp. 180°C a następnie zmniejsz temp. do 160°C i piecz jeszcze 25 min. Gdy wystygnie, wstaw do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
80 minut. Porcja: 420 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie