Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik z makiem i owocami"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Składniki
Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzonym ciastem wylep dno tortownicy. Piecz ok. 10 min w temp. 180°C.
Do maku dodaj 3 łyżki cukru. Zmiksuj w blenderze lub zmiel w maszynce. Twaróg, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy oraz proszek budyniowy zmiksuj na gładką masę. Wciąż ucierając dodawaj do masy po jednym jajku. Podziel ją na dwie części. Do jednej dodaj zmielony mak, wymieszaj. Na podpieczony spód wylewaj tuż obok siebie, na przemian, po łyżce masy makowej i serowej tworząc koła dookoła formy.
Następnie na jasną masę nałóż 1 łyżkę masy makowej, a na masę makową 1 łyżkę masy serowej. Postępuj tak aż do wyczerpania składników. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku a następnie wstaw na kilka godzin do lodówki. Tuż przed podaniem wierzch ciasta udekoruj frużeliną brzoskwiniową.
80 minut. Porcja: 550 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie