Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik z makową masą i brzoskwiniami"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 87
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1690
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 30
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1581
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 87
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1690
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 30
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1581
Składniki
Czas przygotowania 150 minut. Cena porcji ok. 2,50 zł
Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do mąki dodajemy 75 g cukru, połowę skórki cytryny, jajo i masło. Siekamy nożem, a następnie krótko wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy mak i mieszamy. Następnie dodajemy 75 g cukru, cukier waniliowy, 10 kropel aromatu migdałowego i zmielone migdały. Studzimy 10 minut, a potem mieszamy z 2 jajami, odstawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę, łącznie z brzegami. Dół nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy ciasto do lodówki.
Serek mascarpone łączymy ze śmietaną, 4 jajami 100 g cukru, pozostałą połową skórki i sokiem z cytryny, mieszamy, żeby się połączyły.
Na ciasto wykładamy masę makową, a na nią serową i pieczemy ok. 55 minut w 180oC.
Brzoskwinie odcedzamy z zalewy. Sernik wyjmujemy z piekarnika i na jego wierzchu układamy owoce. Pieczemy 25 minut. Dżem morelowy podgrzewamy z 2 łyżkami wody i smarujemy nim gotowe ciasto.
Wartość odżywcza porcji 430 kcal Białko 12 g/Tłuszcz 24 g/Węglowodany 40 gŹródło: Rewia