Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik z pomarańczami i konfiturą"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 673
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 138
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 117
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 673
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 138
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 117
Składniki
ok. 80 minut • Porcja 190 kcal • Koszt porcji ok. 11 zł • Przepis na 12 porcji
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Pierniczki drobno pokrusz, sucharki roztłucz wałkiem do ciasta. Pokruszone ciastka i sucharki wsyp do misy, zalej schłodzonym masłem i ugnieć z tego masę.
Wylep masą dno i brzegi wysmarowanej masłem tortownicy. Wstaw do lodówki.
Ser utrzyj z cukrem, dodaj jajka i dalej ucieraj. Następnie wsyp proszek budyniowy i wlej sok pomarańczowy. Całość dokładnie wymieszaj. Masę serową wylej do tortownicy.
Piekarnik rozgrzej do 175°C. Wstaw tortownicę i piecz około 60 minut. Zostaw do przestudzenia w otwartym piekarniku.
Pomarańcze obierz ze skórki, dokładnie usuń białą błonkę. Pokrój je w poprzek na plastry.
Konfiturę podgrzej w rondelku i rozsmaruj na powierzchni sernika. Na wierzchu porozkładaj plastry pomarańczy.
Każdą porcję ozdób listkami świeżej mięty.Źródło: Kobieta i życie