Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik z wiśniami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 219
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 514
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 14362
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 219
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 514
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 14362
Składniki
Wiśnie rozmroź, osącz z soku, skrop sokiem z pomarańczy i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Wsyp 20 dag cukru. Podgrzewaj, aż owoce znów puszczą sok. Zmniejsz ogień, podgrzewaj, aż sok odparuje. Odłóż, by ostygły. Herbatniki pokrusz, wymieszaj z masłem i miodem. Masą wyłóż formę.
Twaróg zmiel. Jajka utrzyj z resztą cukru pudru, mąką, śmietaną i skórką pomarańczową. Utrzyj z twarogiem dodawanym małymi porcjami. Delikatnie wymieszaj z zimnymi wiśniami. Nałóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC, piecz ok. 40 minut. Ostudź.
Zimny sernik wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem polej karmelem.
Ale prosty karmel
łyżki cukru wrzuć na suchą patelnię, podgrzej bez mieszania. Gdy ściemnieje, zalej 4 łyżkami wody i wymieszaj.Źródło: Naj