Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik ze śliwkami to ciekawa alternatywa dla klasycznych serników. Słodycz masy serowej jest przełamana lekką kwaskowatością owoców. Kruszonka zapewnia przyjemną chrupkość, dzięki czemu z pewnością ciasto nie należy do nudnych.
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 126
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 821
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 126
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 821
Składniki
Przygotuj spód. Wszystkie składniki włóż do miski i zagnieć rękoma do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmij je i rozwałkuj na cienki placek o średnicy ok. 22 cm. Wyłóż nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy ok. 18 cm. Włóż formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotuj warstwę serową. Twaróg zmiksuj z serkiem śmietankowym na jednolitą i gładką masę. Dodaj jajka, cukier i skrobię. Wymieszaj. Na koniec dodaj sok i skórkę z cytryny.
Wylej masę na spód. Śliwki umyj i przedziel na pół, wyjmując pestki. Rozłóż je równomiernie na wierzchu ciasta, skórką do dołu.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki przenieś do miski i zagnieć palcami na jednolitą masę o konsystencji kruszonki. Kruszonką posyp wierzch ciasta i lekko dociśnij. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez ok. 45 minut. Po tym czasie sernik ze śliwkami wyjmij i ostudź całkowicie przed krojeniem.