Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik biało - czarny czyli sernik zebra/marmurkowy o smaku śmietankowo - czekoladowym.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 40
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 88
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 209
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 40
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 88
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 209
Składniki
Jajka i masło wyjęłam wcześniej z lodówki żeby nabrały temperatury pokojowej. żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawiłam. żółtka, miękkie masło i cukier zwykły oraz waniliowy utarłam na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodawałam porcjami biały ser i miksowałam do połączenia składników. Masę serową podzieliłam na dwie równe części. Do jednej części dodałam budyń śmietankowy i 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i wymieszałam. Do drugiej części dodałam budyń czekoladowy i również 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i też wymieszałam. Ubite białka podzieliłam na dwie równe części. Jedną część dodałam do śmietankowej masy serowej i wymieszałam delikatnie łyżką. Drugą część dodałam do czekoladowej masy serowej i również delikatnie wymieszałam łyżką. Blachę o wymiarach ok. 26x28cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam herbatniki. Na środek wykładałam na przemian po solidnej łyżce masy jasnej i masy ciemnej i tak do skończenia obydwy części masy serowej. Na wierzch starłam trochę ciasta kakowego, które miałam w zamrażalce, ale nie jest to konieczne. Po prostu zostało mi z innych wypieków i szkoda było wyrzucić. Sernik piekłam ok. godzinę w temp. 160 stopni bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu sernik zostawiłam na kilka minut przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na kratkę i studziłam w blaszce. Gdy sernik wystygł, przygotowałam polewę. W rondelku podgrzałam śmietanę i wrzuciłam do niej połamaną czekoladę. Po chwili wymieszałam wszystko i polałam ciasto. Użyłam do tego rękawa cukierniczego.