Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z wiejskiego sera ze słodką waniliową polewą. Idealny na świąteczny stół.
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2184
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 137
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 142
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2184
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 137
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 142
Składniki
kruche ciasto: Krupczatkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Siekamy do momentu uzyskania kruszonki. Do kruszonki dodajemy żółtka, olej i śmietanę. Zagniatamy kruche ciasto. Ciasto wałkujemy na koło o średnicy 32 cm. Wykładamy na blachę(jeśli będziemy piec w rancie) lub tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Gęsto nakłuwamy widelcem. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Na ciasto zakładamy rant. Podpiekamy przez 15 minut w 200°C.
Sernik: Ser mielimy na drobnym oczku maszynki. Zmielony ser przekładamy do dzieży robota dodajemy żółtka, cukier puder, mąkę kokosową, skrobię kukurydzianą, kaszkę orkiszową i cukier waniliowy. Mieszamy końcówką - łopatka najpierw na wolnych obrotach, następnie zwiększamy na średnie. Ucieramy do momentu uzyskania gładkiej masy. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier ciągle ubijając. Sztywną pianę mieszamy z masą serową za pomocą silikonowej łopatki.
Masę serową przekładamy na podpieczony spód. Pieczemy w 175°C przez 1,5 godziny. Sernik studzimy w piecyku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Polewa: Jajko ucieramy z cukrem pudrem i pastą waniliową. Masło mocno rozgrzewamy, uważamy, żeby nie przypalić. Gorące masło dodajemy do jajka roztartego z cukrem pudrem. Energicznie mieszamy do połączenia składników. Jeśli masło nie łączy się z pozostałymi składnikami należy dodać jeszcze cukru pudru.
Polewę wylewamy na ostudzony sernik. Ozdabiamy posypką cukrową i pokruszonymi na pył liofilizowanymi wiśniami.