Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
idealny sernik jesienny. intensywnie czekoladowe, ciężkie brownie, delikatny, mazisty sernik i pyszna pianka śliwkowa ... polecam gorąco :-)
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1562
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 102
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 69
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1562
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 102
Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...
Odsłon: 69
Składniki
Brownie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W garnku roztopić masło, zdjąć z palnika. Dodać gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną. Dodać cukier, wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę czekoladową przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem o obsypanej bułką tartą. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 160ºC lub do wypieczenia. W tym czasie przygotować masę serową. Sernik: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Krótko zmiksować twaróg, śmietankę, jajka, cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód brownie (może być gorący) przelać delikatnie masę serową, wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 50 - 60 minut. Studzić ok. 1 godziny w uchylonym piekarniku. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Pianka śliwkowa: Śliwki umyć, usunąć pestki. Do garnka przełożyć śliwki, wsypać cukier. Mieszając podgrzewać kilkanaście minut aż zaczną się rozpadać. Gorące zblendować na mus. Do owoców dodać żelatynę, dobrze wymieszać (w razie potrzeby jeszcze raz zblendować aby żelatyna była dobrze połączona z musem, ostudzić. Ubić na sztywno dobrze schłodzoną śmietankę. Do ubitej dodać śliwkowy musu. Wymieszać delikatnie ale dokładnie szpatułką lub łyzką. Całość wylać na sernik, wyrównać i odstawić do stężenia w lodówce na kilka godzin. Smacznego :-) P.s. zdjęcie tylko jedno i takie słabe, bo lepszego nie zdążyłam zrobić, ponieważ sernik zniknął w zastraszającym tempie :-)