Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na przepyszny sernik z makiem. Serniki to zdecydowanie moje ulubione ciasta. Uwielbiam je w każdym wariancie, na zimno, pieczone, z owocami….. Te klasyczne i i te w nowych odsłonach. na moim kanale You Tube znajdziecie kilkanaście przepisów na serniki, ten z makiem zalicza się do moich ulubieńców.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 749
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 749
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 609
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
ZROBIĆ CIASTO: MASŁO ROZPUŚCIĆ W GARNKU I ODSTAWIĆ DO WYSTUDZENIA. DO MISKI PRZESIAĆ MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA, DODAĆ CUKIER,SZCZYPTĘ SOLI, JAJKO ORAZ ROZPUSZCZONE MASŁO. WYROBIĆ NA GŁADKIE CIASTO. GOTOWYM CIASTEM WYKLEIĆ TORTOWNICE, BRZEGI I DNO ( TORTOWNICA O ŚREDNICY 22 CM). TAK PRZYGOTOWANA TORTOWNICE WŁOŻYĆ DO LODÓWKI.
ZROBIĆ MASĘ SEROWA: SER ZMIELIĆ I DODAĆ DO NIEGO WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA SERNIK. ZBLENDOWAĆ NA GŁADKĄ MASĘ. MAK ZALAĆ WRZĄTKIEM I ZOSTAWIĆ NA 30 MINUT. PO TYM CZASIE MAK ODSĄCZYĆ Z WODY I ZMIELIĆ.
1/3 MASY SEROWEJ PRZEŁOŻYĆ DO INNEJ MISKI I DODAĆ DO NIEJ ODSĄCZONY I ZMIELONY MAK. CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ . TORTOWNICE WYJĄĆ Z LODÓWKI I WLEWAĆ DO NIEJ PO ŁYŻCE KAŻDEJ MASY. MASĘ UKŁADAMY WARSTWOWO JEDNA NA DRUGA, TAK JAK NA FILMIE. NA KONIEC NA MASIE SEROWEJ MOŻNA WYRYSOWAĆ WZOREK, PATYCZKIEM PRZECIĄGNĄĆ W KILKU MIEJSCACH PO MASIE SEROWEJ, ZACZYNAJĄC OD BRZEGU DO ŚRODKA.
CIASTO PIEC W TEMPERATURZE 170 ST. C. PRZEZ OKOŁO 40 – 45 MIN. SMACZNEGO!