Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny o delikatnym smaku serowniczek oblany lukrem w chrupiącym kruchym cieście, po prostu rozkosz dla podniebienia.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5936
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Składniki ciasta wyrabiamy w malakserze lub mikserem.
Gdy stanie się jednolite i sprężyste, owijamy ukształtowaną z ciasta kulę w folię i przez godzinę wychładzamy w lodówce.
Przygotowujemy ser: masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku na przemian z serem. Do połączonych składników dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, dokładnie, ale delikatnie mieszamy, by składniki się połączyły.
Wychłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, rozwałkowujemy jeden placek i wykładamy nim spód niewielkiej foremki lub małej tortownicy( foremkę wykładamy papierem do pieczenia, u mnie silikonowa bez smarowania), nakłuwając widelcem w kilku miejscach. Podpiekamy ciasto w nagrzanym do 200'C piekarniku przez 10-12 minut, w tym czasie placek powinien się delikatnie zrumienić. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i trzymamy w chłodnym miejscu. Na podpieczony, lekko wychłodzony spód wykładamy masę serową.
Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy rozwałkowanym, surowym ciastem, a następnie lekko nakłuwamy widelcem.
Całość wstawiamy na 60- 70 minut do nagrzanego do temp. 180'C piekarnika. Zrumienione ciasto, jeszcze ciepłe, polewamy lukrem utartym z cukru pudru, białka i soku z cytryny. Smacznego !!!