Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularne ciasto Shrek pojawiło się u mnie na domowym sylwestrze. Po świątecznym obżarstwie sernikami i makowcami postawiłam na coś lekkiego, szybkiego w przygotowaniu i kolorowego, by było ozdobą imprezowego stołu.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 5700
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 129
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 292
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 5700
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 129
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 292
Składniki
Spód blaszki /35 x 25/ wykładamy biszkoptami. Przygotowujemy zieloną masę: proszek budyniowy rozpuszczamy w 1,5 szklanki soku. Resztę soku zagotowujemy. Wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i energicznie mieszając całość zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i masę przelewamy na blaszkę wyłożoną biszkoptami. Na zielonej masie układamy delicje galaretką do góry. Odstawiamy w chłodne miejsce by masa wystygła. Masa śmietanowa: galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno a następnie miksujemy z tężejącą galaretką. Masę równomiernie rozkładamy na delicjach. Odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Wylewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki do stężenia.