Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Skubaniec to typowe polskie ciasto na kruchym i słodkim spodzie, który przełamany jest nutą kwaskowości ze względu na dodatek owoców czarnej porzeczki. Jeśli chodzi o konsystencję, zbite ciasto przełamane jest lekką jak chmurka pianką z białek, czyli bezą. Sprawdź nasz przepis.
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 271
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 48
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 43
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 87
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 271
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 48
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 43
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 87
Składniki
Białka oddziel od żółtek. Mąkę przesiej do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj posiekane zimne masło prosto z lodówki. Wsyp cukier puder i waniliowy. Dodaj żółtka oraz łyżeczkę kwaśnej śmietany. Zacznij wyrabiać kruche ciasto, szybko i energicznie. Powinno mieć konsystencję kruszonki. Kiedy wszystkie składniki się połączą, podziel je na dwie części - 1/3 i 2/3. Większą z nich wylep na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki. Drugą część umieść w folii w chłodziarce.
Teraz przygotuj masę serową. Białka umieść w wysokim naczyniu z odrobiną soli. Zacznij miksować na wysokich obrotach. Piana powinna być gęsta. Kiedy tak się stanie, zacznij dodawać stopniowo cukier biały i proszek budyniowy. Na samym końcu zmiksuj masę z twarogiem.
Wyłóż konfiturę na spód do ciasta i równomiernie rozprowadź. Rozłóż masę serową, a następnie ułóż na wierzchu odrywane kawałki odłożonego wcześniej ciasta. Możesz też zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowanego skubańca przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 40-45 minut.