Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ślimaczki drożdżowe ze śliwkami"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 29
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 215
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 248
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 29
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 215
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 248
Składniki
Płat ciasta drożdżowego rozwiń i pozostaw w pokojowej temperaturze przez 30 minut, by dobrze się rozmroziło. Imbir obierz i posiekaj, a suszone śliwki pokrój na cienkie paseczki. Posiekaj 50 g orzeszków ziemnych.
Następnie rozdrobnione suche wymieszaj w misce z 4 łyżkami śmietany kremówki. Masę rozsmaruj na cieście, pozostawiając wolne brzegi (po ok. 2 cm z każdej strony). Następnie placek zwiń. Gotowy rulon od razu potnij na 14 plasterków.
Ciastka ślimaczki ułóż na dużej blasze przykrytej pergaminem. Każde posmaruj pozostałą śmietaną kremówką, posyp także resztą orzeszków.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 °C. Piecz ciastka około 20 minut, nie otwierając piekarnika.
Po wyjęciu ślimaczki pozostaw do wystudzenia. Z cukru pudru oraz soku z cytryny utrzyj gęsty lukier. Oblej nim wystudzone ślimaczki i odłóż na kwadrans, do momentu jego zastygnięcia.Źródło: Na żywo