Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śliwkowa kostka"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 91
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1750
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2707
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 705
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 91
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1750
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2707
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 705
Składniki
Ciasto: margarynę utrzyj z cukrem. W trakcie ucierania dodawaj po jednym jajku, powidła i przyprawę do piernika. Mąkę przesiej z sodą, wsyp do masy. Domieszaj mleko.
Ciasto przełóż do prostokątnej foremki wyłożonej pergaminem. Piecz 50 min w 180°C. Gdy wystygnie, przekrój na 3 blaty: 2 grubsze i 1 cienki.
Krem: śliwki i kakao zalej winem i zmiksuj. 3/4 mleka zagotuj z cukrem. Resztę wymieszaj z żółtkami i mąką. Mieszając, wlej powoli do wrzącego mleka. Ugotuj budyń. Wystudź. Do masła dodawaj po łyżce budyniu i ucieraj do powstania kremu. Na końcu domieszaj śliwki.
Blaty przełóż kremem. Na wierzchu rozłóż bakalie i zalej czekoladą rozpuszczoną w kremówce. Posyp wiórkami i schładzaj przez całą noc.Źródło: Naj