Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słynny sycylijski torcik Cassata"
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 869
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 359
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 869
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 359
Składniki
ok. 75 minut.
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dosypując 10 dag cukru. Do piany z białek kolejno dodawać żółtka. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z mąką ziemniaczaną i mielonymi migdałami. Sypkie porcjami wsypywać do masy jajecznej.
Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć pergaminem. Nałożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20-25 minut. Odstawić do wystudzenia. Zupełnie zimny biszkopt rozciąć na dwa blaty i skropić je likierem wiśniowym.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstawić na kilka minut. Kiedy spęcznieje, rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Owoce kandyzowane pokroić w kosteczkę. Czekoladę grubo zetrzeć. Ser ricotta wymieszać z pozostałym cukrem i sokiem cytrynowym. Dodać owoce i czekoladę.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Ostrożnie połączyć ją z rozpuszczoną żelatyną i wmieszać do ma sy serowej. Kiedy krem zacznie tężeć, przełożyć nim w tortownicy biszkoptowe blaty. Wierzch wyrównać. Torcik wstawić do lodówki na godzinę. Potem udekorować bitą śmietaną i kandyzowanymi owocami.
Porcja: 400 kcal.
Cassata – tradycyjne sycylijskie ciasto przekładane masą serową, naszpikowane mnóstwem bakalii i kawałkami czekolady. Ko- niecznie z alkoholową nutką.Źródło: Życie na gorąco