Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Staropolski makowiec z orzechami"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 259
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 45
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 34
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 82
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 259
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 45
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 34
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 82
Składniki
Stop 4 łyżki masła. W podgrzanym mleku rozpuść drożdże. Mąkę, cukier i cukier waniliowy wsyp do miski. Dodaj jajko i żółtka. Wlej zaczyn. Zagnieć ciasto, dolewając pod koniec masło. Odstaw na godzinę.
Rodzynki i skórkę zalej rumem. Orzechy i migdały posiekaj. Mak zalej w garnku wodą, zagotuj, odstaw na 20 min. Odcedź, lekko przestudź. Zmiel 3 razy. Masło stop, wymieszaj z mielonym makiem i miodem.
Białka ubij. Pod koniec powoli dosypuj cukier. Kiedy piana będzie sztywna, dodaj ją do maku. Dołóż wszystkie bakalie, delikatnie wymieszaj. Ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 2 części. Każdą porcję rozwałkuj. Posmaruj masą makową.
Ciasto z nadzieniem zwiń dość ciasno. Strucle przenieś do foremek wyłożonych pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około godziny. Gotowe makowce ostudź, oprósz cukrem pudrem i udekoruj.Źródło: Tina