Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strucla drożdżowa z jabłkami to idealny wypiek na chłodniejsze miesiące roku. Urzeknie cię to delikatne ciasto drożdżowe przeplatane słodkimi jabłkami i aromatycznym cynamonem. Strucla jest idealna do porannej kawy lub jako słodki akcent w ciągu dnia.
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 363
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 101
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 103
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 51
Polecam.
Odsłon: 66
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 363
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 101
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 103
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 51
Polecam.
Odsłon: 66
Składniki
Przygotuj dużą miskę. Rozpuść drożdże w letnim mleku, dodaj cukier i odsyp 50 g mąki. Wymieszaj i odstaw zaczyn do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodaj resztę mąki oraz miękkie lub rozpuszczone masło, po czym wbij żółtka. Wyrabiaj ciasto ręką lub za pomocą miksera ze specjalnym hakiem. Gotowe ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut.
W tym czasie obierz jabłka i pokrój w kostkę. Dodaj do nich cukier i wymieszaj. Dla podkręcenia smaku, możesz skropić sokiem z cytryny lub/i dodać kilka kropli aromatu waniliowego bądź migdałowego.
Blaszkę (ok. 30 x 11 cm) wysmaruj masłem i wysyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę lub blat i lekko rozwałkuj na kształt prostokąta (ok. 30 x 20 cm). Po czym posmaruj roztopionym masłem, posyp pokrojonymi jabłkami oraz obsyp cynamonem. Złóż ciasto na pół, aby kształt pasował do blaszki, tworząc fantazyjne zawijańce. Przełóż struclę do przygotowanej foremki, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wstaw do pieca nagrzanego do 165°C i piecz przez około 35 minut. Gotowe ciasto wyjmij do ostudzenia. Przed podaniem posyp struclę cukrem pudrem lub polej lukrem.