Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strudel z jabłkami z Ziemi Lubuskiej"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 373
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 110
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 265
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 373
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 110
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Składniki
Z Ziemi Lubuskiej
Mąkę przesiej, połącz z cynamonem. Dodaj posiekaną margarynę i rozetrzyj z mąką, aż powstaną małe grudki. Dodaj cukier, rozrobione w wodzie drożdże, mleko, jajko. Zagnieć ciasto, odłóż nakryte w ciepłe miejsce. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Nadzienie: jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę. Połącz z cukrem, bułką, cynamonem i rodzynkami. Ciasto rozwałkuj na prostokąt ok. 50x40 cm. Posmaruj połową masła, rozłóż nadzienie. Zwiń, przełóż na blachę, polej resztą masła.
Piecz 25-40 min (zależnie od grubości), aż z się zezłoci. Upieczone ciasto wyjmij, ostudź i dowolnie udekoruj, np. cukrem pudrem.Źródło: Świat kobiety