Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Strudel z marcepanem"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 251
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 44
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 31
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 73
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 78
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 251
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 44
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 31
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 73
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 78
Składniki
Drożdże pokrusz, utrzyj z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka. Przykryj, odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiej pozostałą mąkę i cukier, szczyptę soli i cukier waniliowy, wymieszaj.
Osobno połącz jajko z resztą mleka, rumem, kilkoma kroplami olejku migdałowego i 10 dag rozpuszczonego masła. Płynne wlej do sypkich, dodaj zaczyn, wyrób ciasto. Odstaw na godzinę.
Wsyp namoczone rodzynki. Wyrób razem, rozwałkuj na prostokątny płat. Wzdłuż jednego dłuższego boku ułóż wałek z marcepanu.
Bok z marcepanem zroluj do środka. Potem zroluj drugi bok, tworząc strudel. Ciasto włóż do podłużnej formy. Odstaw na około 20 min do podrośnięcia. Piecz 15 min w 180 st., a potem dopiekaj 40 min w 160 st. Polej resztą masła, posyp cukrem pudrem.
czas ok. 90 min; porcja – 250 kcal, cena 1,30 złŹródło: Świat kobiety