Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Świąteczna rolada drożdżowa"
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 369
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 397
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14771
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 369
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 397
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14771
Składniki
Drożdże rozetrzyj z połową cukru, wymieszaj z odrobiną ciepłego mleka i mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia.
Masło stop. ostudź. Ubij żółtka z resztą cukru. 1/5 mąki zaparz resztą wrzącego mleka.
Dodaj zaczyn, pozostałą mąkę, jajka oraz masę żółtkową. Wyrób. Gdy ciasto będzie gładkie, dodaj masło i cukier waniliowy, dobrze wyrób. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Masę makową wymieszaj z bakaliami. Ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Każdy posmaruj masą makową. Zwiń. Strucle ułóż na blachach przykrytych pergaminem.
Pozostaw jeszcze na 15 minut, a następnie piecz ok. 50 minut w temp. 200 st. Po wystudzeniu udekoruj np. lukrem i rodzynkami.Źródło: Tina