Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na świątecznym stole obowiązkowo muszą znaleźć się ciasteczka. Tym razem oprócz tradycyjnych pierniczków propozycja ciasteczek z migdałami i cytryną.
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2175
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 131
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 140
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2175
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 131
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 140
Składniki
Cytryny myjemy, sparzamy wrzątkiem i ścieramy z nich skórkę na tarełku o małych oczkach. Z cytryn wyciskamy sok Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej pokrojone na kawałki masło ( z lodówki ), żółtka, cukier, zmielone migdały ( ja zmieliłam je ze skórką ) i otartą skórkę z cytryny. Dolewamy połowę soku z cytryny i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy odrobinę mąki Ciasto owijamy w folię i na ok pół godziny wstawiamy do lodówki
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy podsypując stolnicę mąką Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i na ustawieniu góra - dół pieczemy ok 15 minut, aż ciasteczka ładnie się zezłocą Po wystudzeniu lukrujemy lukrem cytrynowym ( sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem )