Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka, ciasteczka, kruche i pyszne, idealne na święta. Polecam wypróbować przepis bo ciasteczka są bardzo smaczne i pięknie wyglądają.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 576
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 124
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 130
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22695
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 576
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 124
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 130
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22695
Składniki
Na blat wysypuję wszystkie sypkie składniki na ciasto, dodaję masło o temperaturze pokojowej i pocierać dłońmi łącze składniki ze sobą, tak żeby powstały grudki (podobne do kruszonki). Następnie dodaję żółtka i zagniatam ciasto. Ciasto na początku jest sypkie i kruche, ale po chwili zagniatania stanie się gładkie. Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 60 minut.
Po 60 minutach: Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam ciastka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę ciastek pozostawiam całe, a w drugiej połowie wykrawam mniejszą foremką środek.
Pieczenie ciastek: Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, na środkową półkę i piekę około 11 minut, na lekko złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu, długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Upieczone ciastka delikatnie zdejmuję z blachy (ciastka są kruche), odstawiam do wystudzenia I piekę kolejną porcję ciastek.
Końcowe przygotowanie ciastek: Ciastka z dziurką w środku oprószam cukrem pudrem. Na całe ciastka nakładam konfiturę i na górę kładę delikatnie ciastko z dziurką. Ciastka są gotowe. Kruche ciasteczka są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa