Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upiekłam pierniki z ciasta długo dojrzewającego z przyprawą którą sama skomponowałam. pierniki są pyszne.
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 257
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 45
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 34
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 82
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 257
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 45
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 34
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 82
Składniki
Do miseczki wsypać cynamon, pieprz, kardamon, imbir, gałkę muszkatołową, anyż, goździki, ziele angielskie, kakao i kawę rozpuszczalną. Wszystko razem wymieszać.
Do dużej miski przesiać mąkę, amoniak i sodę oczyszczoną. Do mąki dodać przygotowaną przyprawę do piernika.
Jajka wybijać pojedynczo do kubka i przelewać do miseczki. Wybite jajka rozbełtać.
Do garnka włożyć margarynę, cukier i miód. Całość podgrzewać aż wszystkie składniki się połączą. Przygotowaną masę przestudzić.
Do mąki z przyprawą dodać masę miodowa, jajka i mleko . Całość dokładnie wymieszać.
Przygotowane ciasto włożyć do pojemnika i przykryć. Pojemnik włożyć do lodówki lub zimnej spiżarni i przechowywać najkrócej przez trzy tygodnie.
Ciasto rozwałkowywać partiami i wykrawać foremkami pierniczki. Układać pierniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec pierniki około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Utrzeć lukier z cukru pudru,soku z cytryny i odrobiny gorącej wody. Część pierników posmarować lukrem i udekorować posypkami i groszkami cukrowymi. Polewę czekoladową włożyć do gorącej wody i rozpuścić. Z torebki z polewą odciąć górę. Smarować polewą pierniki i dekorować według uznania. Smacznego!