Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Świąteczny indyk z rodzynkami"
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 185
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 168
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1393
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 185
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 168
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 1393
Składniki
Indyka opłucz starannie, osusz, natrzyj z zewnątrz i od środka solą. Odstaw do lodówki do następnego dnia.
Surową wątróbkę oczyść, posiekaj, przepuść przez maszynkę lub zmiksuj razem z namoczonymi w wodzie i odciśniętymi kajzerkami. Dodaj jajka, łyżkę oleju, rodzynki, płatki migdałów oraz łyżkę miodu. Starannie wymieszaj, dodając tyle bułki tartej, by powstała dość zwarta masa.
Nadzienie dopraw do smaku solą, gałką mu szkatołową oraz pieprzem. Odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie obierz i pozbaw gniazd nasiennych jabłka. Owoce pokrój na ćwiartki, włóż do środka tuszki. Dopełnij schłodzonym nadzieniem z wątróbek, rodzynek oraz migdałów. Farsz nałóż także do szyi indyka. Starannie pozszywaj wszystkie otwory bawełnianą nicią.
Indyka ułóż w brytfannie, polej rozpuszczonym masłem. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 min w 180 st. Po tym czasie polej tuszkę piwem. Piecz jeszcze 3-3,5 godziny. Co pewien czas polewaj indyka powstającym sosem.
12 porcji, czas ok. 300 min; porcja – 390 kcal, cena 3,50 złŹródło: Świat kobiety