Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Świąteczny piernik zdobiony gwiazdkami"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 33
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 85
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 33
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 85
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Składniki
Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka umieść w miseczce i schłodź w lodówce. Miękkie masło utrzyj dokładnie lub zmiksuj z cukrem, płynnym miodem (najlepiej naturalnym) oraz 3 żółtkami.
Mąkę przesiej razem z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Stopniowo dodawaj do słodkiej masy maślanej, nie przerywając ucierania.
Do gładkiej masy dodaj łyżeczkę przyprawy piernikowej, starannie wymieszaj. Łuskane orzechy (najlepiej włoskie) drobno posiekaj. Dodaj do ciasta razem z łyżką smażonej skórki pomarańczowej i dwoma łyżkami rumu.
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie połącz drewnianą łyżką z przygotowanym ciastem piernikowym.
Przełóż ciasto do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz 70 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. W rondelku, w kąpieli wodnej, rozpuścić posiekaną czekoladę. Dodaj łyżkę rumu, wymieszaj. Upieczony i lekko przestudzony piernik wyjmij z formy i polej ciepłą polewą. Dowolnie ozdób.
Czas ok. 90 min; porcja – 360 kcal, cena 1,60 zł.Źródło: Świat kobiety