Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli macie zachciankę na coś słodkiego a w chwili obecnej zamknięte sklepy to polecam przygotowanie świderków z gotowego ciasta francuskiego z dodatkiem swojskiego dżemu np. borówkowego
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 527
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 191
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 127
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 15402
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 54
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 527
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 191
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 127
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 15402
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 54
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 99
Składniki
Gotowe ciasto francuskie pokroić wzdłuż na dwa paski i w poprzek na prostokąty po 8,5 centymetra, na każdy prostokąt wyłożyć solidną łyżeczkę swojskiego dżemu ( u mnie z borówki ), i wtedy zawinąć jeden bok do połowy środka a następnie drugi bok do do zawiniętego pierwszego boku. Skleić końce i zawijać jak sprężynkę ze trzy razy
Przygotowane świderki z ciasta francuskiego z dżemem ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem, na wierzch posypać dość obficie cukrem kryształ. Tak przygotowane świderki wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu świderków. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić
Upieczone chrupiące świderki mogą być do kawy a nawet jako słodka przekąska dla niespodziewanych gości. Są bardzo smaczne i szybko znikają, porcja jest dla trzech osób jeżeli jest większa liczba osób w rodzinie wystarczy podwoić produkty