Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak od początku świata wiadomo, że przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie to najsmaczniejsze potrawy. Nie inaczej jest z szarlotką mojej babci! Każdy zachwyca się jej smakiem i mówi, że nie czuć w niej jabłek, dzięki oczywiście ukrytemu składnikowi :) Babcia myślę, że się nie obrazi, gdy zdradzę jej słodki sekret. Zachęcam do lektury!
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 818
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 263
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 547
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 143
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 818
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 263
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 547
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 143
Składniki
W głębokim talerzu rozpuszczamy galaretkę, a dopiero potem zabieramy się za ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i pokrojone w kostkę masło. Siekamy je drewnianą łopatką i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto aż do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Dzielimy je na 2 części, 2/3 ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, a resztę odstawiamy. Pieczemy w 200°C aż do lekkiego zrumienienia.
4 jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i na średnim ogniu podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy jabłka puszczą wodę, dodajemy cynamon. Następnie blendujemy na jednolitą masę, a na koniec wlewamy galaretkę i wszystko razem mieszamy. Przekładamy na upieczony spód. Jabłko, które nam zostało obieramy i kroimy w plastry, i układamy na wierzchu. Pozostałą część ciasta kruszymy i posypujemy z wierzchu. Wstawiamy do piekarnika aż do zrumienienia wierzchu. Smacznego!