Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam sypaną szarlotkę, prostą w wykonaniu, szybką, a za razem bardzo smakowitą, która w mgnieniu oka znika z talerza.
blaszka
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9884
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 244
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9884
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 244
Składniki
Do miski wsypać suche składniki wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małe kawałki. Tortownicę wysmarować tłuszczem razem z bokami. Na dno tortownicy wsypać część wymieszanych sypkich składników, następnie nałożyć część pokrojonych jabłek, obłożyć cienkimi plasterkami masła. Czynność powtarzać do wyczerpania składników pamiętając o tym, że przed ostatnią warstwą muszą być suche składniki, a ostatnią plastry masła. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni i piec około 50-60 minut do zrumienienia się szarlotki. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Do szarlotki można podać lody z bitą śmietaną. Czas przygotowania około 20 minut + czas pieczenia 50 - 60 minut.