Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szarlotka tutti frutti"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 241
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 42
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 28
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 74
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 241
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 42
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 28
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 74
Składniki
130 min • Porcja 197 kcal • Koszt porcji 2,00 zł • Przepis na 10-12 porcji
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zimne masło siekam z mąką. Dodaję żółtka, siekam i zagniatam ciasto. Dzielę je na trzy części. Dwie z nich owijam folią spożywczą i wkładam do zamrażarki na co najmniej godzinę.
Trzecią część rozwałkowuję na prostokąt i wykładam do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do lodówki na godzinę. Ciasto nakłuwam widelcem i podpiekam ok. 15 minut w temp. 200oC. Potem odstawiam do przestudzenia.
Owoce obieram, kroję w plasterki. W misce mieszam je z sokiem z cytryny. Na podpie- czony spód wykładam owoce, wyrównuję ich wierzch i posypuję równomiernie cynamonem. Na owoce ścieram na tarce jedną część zamrożonego ciasta.
Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier puder, potem mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszam łyżką. Wykładam na owoce. Na wierzch ścieram drugą część ciasta. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200oC i piekę godzinę.Źródło: Kobieta i życie