Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szarlotka przykryta ciastem i posypana cukrem pychotka ;)
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1178
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 130
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1178
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 130
Składniki
z mąki, margaryny, smalcu, cukru i proszku do pieczenia wyrobić ciasto tak by nie było grudek dalej dodać 5 żółtek i dalej wyrabiać ciasto, dodać 3 łyżki śmietany zagnieść miękkie ciasto . Kiedy będzie gotowe ciasto podzielić na 2 części jedna mniejszą i jedną większą. Większa cześć lekko rozwałkować i wyłożyć na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia ciasto tak uformować żeby zachodziło na brzegi blachy. A drugą część ciasta włożyć na chwilę do lodówki.
Następnie do miski wyłożyć marmoladę do marmolady dodać 3 łyżki kaszy manny i 0,5 łyżeczki cynamonu wszystko razem wymieszać i wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto.
Drugą część ciasta wyjąć z lodówki rozwałkować i położyć na marmoladę wierzch ciasta posmarować białkiem i posypać obficie cukrem kryształem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40-45 min. Smacznego!