Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szarlotka z jabłek na kruchym cieście Wincentyny Zawadzkiej"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 15
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 309
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 3107
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 15
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 309
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 3107
Składniki
Kostkę masła utrzeć do białości z cukrem.
Dodać 1 całe jajko, 1 żółtko, śmietankę i mąkę.
Ciasto zagnieść szybko, owinąć folią i schłodzić w lodówce min. 1 godz.
Jabłka obrać, pokroić, pozbawić gniazd nasiennych, poszatkować.
Do jabłek dodać wino, cukier i cynamon, wymieszać.
Dusić krótko na średnim ogniu mieszając, by jabłka się nie przypaliły i nie przywarły do dna.
Formę do ciasta wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Wyłożyć ją częścią ciasta i ponakłuwać je widelcem.
Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać je bułką tartą, przykryć kolejną warstwą ciasta.
10. Wierzchnią warstwę ponakłuwać widelcem, posypać wiórkami masła.
11. Piec około godziny w temp. ok. 170 st.Źródło: Życie na Gorąco Retro