Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiane przeze mnie ostatnimi czasy ciasto z jabłkami. Jak dla mnie najlepsza wersja szarlotki. Wystarczy tylko ugnieść ciasto, przełożyć je połówkami jabłek, upiec i oblać lukrem, a później można się do woli zajadać przepysznym ciastem. U mnie połowa znika jeszcze ciepła.
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 95
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 164
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1127
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 540
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 95
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 164
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1127
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 540
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, jajko, margarynę, proszek do pieczenia i śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu dzielimy na dwie połówki. Pierwsza połówkę wałkujemy i wykładamy nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy, kroimy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Połówki jabłek układamy na cieście i obsypujemy je cynamonem. Wałkujemy drugą połówkę ciasta i wykładamy ją na jabłka.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 35-40 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć ładny złoto-brązowy kolor. Lukier nakładamy na ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika bo najlepiej rozprowadza się po jeszcze gorącym cieście. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem na gładka masę, tak przygotowanym lukrem smarujemy gorące ciasto. Smacznego !!!