Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy w śląskich domach podaje się jeszcze szpajzę jako niedzielny deser? Mam nadzieję, że dziś przypomnicie sobie o tym smacznym deserze i przygotujecie go niedługo dla swoich bliskich. Deser jest banalnie prosty w wykonaniu, nie da się go zepsuć, a posmakuje każdemu, kto lubi kogel-mogel :) No to do dzieła!
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 182
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 195
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 182
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 195
Składniki
Białka ubijamy na sztywno, odkładamy na bok. Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją np. w kąpieli wodnej aż całkowicie się rozpuści (nie gotujemy jej!) i lekko studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel - około 10 minut. Z połowy cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok (soku można dodać więcej jeśli lubicie kwaśniejsze desery). Przekładamy sok i skórkę do ubitych żółtek. Żółtka delikatnie mieszamy z białkami, aby nie stracić puszystości masy. Do całości przelewamy żelatynę i dokładnie mieszamy szpatułką. Przekładamy do pucharków i chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Dowolnie dekorujemy np. bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi, kawałkami owoców lub skórką cytrynową.