Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szpinak w ziemniaczanej roladzie"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9906
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 244
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9906
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 244
Składniki
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, studzimy i zagniatamy jak na kopytka z dodatkiem 2 jajek i obydwoma rodzajami mąki.
Na łyżce masła smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, starty czosnek i pokrojony w kostkę boczek.
Dodajemy umyty, przebrany szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, chwilę smażymy. Dodajemy jedno jajko, mieszamy i odstawiamy.
Ciasto ziemniaczane wałkujemy na stolnicy, obficie podsypując mąką, brzegi ciasta smarujemy czwartym, lekko roztrzepanym jajkiem. Na ciasto wykładamy zimny szpinak, w miarę możliwości ścisło rolujemy i sklejamy brzegi.
Owijamy folią spożywczą i szczelnie zakładamy brzegi. Roladę zawijamy w kolejną warstwę folii i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy na wolnym ogniu 25 minut. Studzimy.
łatwo pokroimy roladę w plastry, gdy już przestygnie.
<strong>Czas przygotowania 90 minut. Cena jednej porcji około 1,80 zł.</strong>
<strong>Wartość odżywcza jednej porcji 540 kcal. Białko 19 g. Tłuszcz 22 g. Węglowodany 24 g.</strong>Źródło: Rewia