Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szybki makowiec"
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 34
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 18
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 694
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 149
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 81
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 34
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 18
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 694
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 149
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 81
Składniki
Mąkę przesiej, wsyp do misy. W zagłębienie wrzuć pokruszone drożdże, dodaj cukier, jajka, skórkę z cytryny, mleko, miękkie masło. Dokładnie wyrób, aż zacznie odstawać od ręki. Nakryj, odstaw na 30 min, by podrosło.
Masę makową połącz z białkiem. Wyrośnięte ciasto krótko wyrób, podziel na 2 części. Rozwałkuj je na prostokąty, posmaruj masą makową i zwiń. Włóż do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do piecz. keksówki i odstaw na 15 min. Piecz ok. 40 min w 190°C. Udekoruj np. lukrem.
Makowiec możesz zrobić już w 35 min! Upiecz biszkoptowe blaty, posmaruj masą makową (bez białka) i zwiń.Źródło: Świat kobiety