Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny piernik nie wymagający leżakowania. Piernik po upieczeniu wychodzi mięciutki i puszysty w środku z chrupiącą skórką.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1759
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1759
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Przygotowanie piernika zaczynamy od przygotowania miodowego syropu. Do rondelka wrzucamy kostkę masła, wsypujemy cukier i dodajemy miód. Całość doprowadzamy do wrzenia, gdy zacznie się gotować wlewamy pół szklanki mleka. Odstawiamy i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy już syrop miodowy przestygł, możemy zacząć przygotowywać ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Jajka mieszamy i dodajemy do sypkich składników. Mieszamy łyżką rózgową. Możemy to zrobić również mikserem. Następnie stopniowo dodajemy syrop miodowy i mieszamy do połączenia się składników. Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i ładnie równamy. Ciasto piernikowe pieczemy 60-65 minut do suchego patyczka. Następnie ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Oczywiście piernik możemy udekorować według własnego uznania. Na przykład polać rozpuszczoną czekoladą, kakaową polewą lub lukrem. Piernik możemy również przekroić i posmarować ulubionym dżemem lub powidłami.