Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szybkie ciasteczka owocowe"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 40
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 23
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 283
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 40
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 23
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 283
Składniki
Ciasto francuskie rozwałkuj na prostokątny placek i poprzekrawaj nożem na kawałki o rozmiarach ok. 10 x 6 cm.
Prostokąty od razu rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ich krawędzie posmaruj rozbitym jajkiem.
Jabłka umyj, wyjmij gniazda nasienne i pokrój je w plastry. Natychmiast pokrop je sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały.
Wymieszaj mąkę z płatkami owsianymi oraz cukrem. Dodaj tłuszcz i zagniataj przez chwilę, aby powstała kruszonka.
Na prostokątach z ciasta poukładaj kawałki jabłek i drobne owoce, a następnie każdy prostokąt posyp kruszonką.
Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C przez około 25 minut.
Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Czas przygotowania: 45 min
Cena porcji: ok. 5 zł
Kalorie: porcja 205 kcal
Ciastka będą świetnie smakować podawane także na ciepło, np. z kleksem ubitej śmietany.Źródło: Na żywo