Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularne ślimaki cynamonowe, mimo iż bardzo smaczne, mają tę wadę, że ich przygotowanie trwa ok. 2 godzin. Mój przepis jest dużo szybszy, gdyż ciasto nie jest tradycyjnie drożdżowe, tylko z proszkiem do pieczenia i część z nich posiada serowo-waniliową glazurę. Poza tym niczym nie różnią się od oryginału i są tak samo smaczne.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 637
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 637
Składniki
Najpierw przygotowac ciasto. Wszystkie suche skladniki wlozyc do miski robota i wymieszac. Dodac zimne pokrojone w kostke maslo. Wymieszac ponownie dodajac powoli zimne mleko. Gdy uzyskamy gladkie ciasto, ulozyc je na posypanym maka blacie i wyrobic rekami prostokat. Odstawic na 10 minut.
Po 10 minutach rozwalkowac ciasto na grubosc 5-10 mm, nastepnie posmarowac maslem i posypac brazowym cukrem i cynamonem. Zrolowac od dluzszej strony i pociac na 12 kawalków.
Rozgrzac piekarnik do 200° C (góra/dół). Posmarowac 12-otworowa foremke do muffinek odrobina miekkiego masla i posypac maka. Wcisnac kawalki ciasta do zaglebien formy. Jesli nie posiadamy takiej formy, mozemy przygotowac slimaki na blasze do pieczenia.
Slimaki piec 25 minut. W tym czasie przygotowac serowo-waniliowa glazure. Wlozyc maslo i cukier puder do miski i mieszac do uzyskania gladkiej konsystencji. Dodac powoli lyzka serek smietankowy (powinien miec temperature pokojowa) i wymieszac. Na koniec dodac esencje waniliowa.
Jeszcze cieple slimaki wyjac z foremki i polowe z nich obtoczyc w cukrze.
Druga polowe slimaków ostudzic i posmarowac glazura.