Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiem jak u Was, ale u mnie zaczynają dojrzewać pierwsze truskawki (które na razie podjada Zosia) i poziomki (które też kończą w jej brzuszku), ale jak się dziewczyna nacieszy, na pewno wpadną przepisy z tymi cudownymi owocami :) tak w ogóle dla mnie rajskie owoce to nie jabłka, a właśnie truskawki i poziomki ;) Tarta ma kruchy spód, przygotowany w połowie z razowej mąki, a w połowie z typu 650, przez co ma nieco więcej wartości odżywczych, ale smak nie jest tak znowu mocno zmieniony. Rabarbar po upieczeniu wydziela niesamowity smak, który idealnie komponuje się z nektarynkami oraz truskawkowym dżemem. Tak, wiem, nie było mnie strasznie długo... na szczęście mogę już wrócić. Przyczyny dokładnie opisałam na swoim blogu, gdzie odsyłam osoby zainteresowane ;)
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 63
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1017
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 148
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 63
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1017
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 148
Składniki
Obie mąki siekamy z masłem. Dodajemy cukier, jajko i zagniatamy szybko gładkie ciasto. W razie potrzeby, jeśli jest za suche, dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciasto odkładamy do lodówki na jakąś godzinkę.
Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy lekko kaszą manną. Tak się teraz zastanawiam, czy powinnam to ciasto w ogóle nazywać tarta... tarta zwykle ma cieńszą warstwę nadzienia, a tutaj jest go naprawdę sporo. I też podpieka się spód... No ale w sumie jest w formie na tartę, to pozostańmy już przy tej tarcie. Spód i boki formy wylepiamy 2/3 schłodzonego ciasta. Smarujemy cienką warstwą dżemu truskawkowego.
Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z cukrem wanilinowym. Wysypujemy na spód rabarbar i lekko równamy dłonią.
Z 750ml mleka odlewamy 100-150ml i rozpuszczamy w nim 2 torebki budyniu. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy, aż zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na rabarbar i równamy. Na budyniu układamy pokrojone nektarynki, lekko wciskając je w budyń.
Resztę ciasta wałkujemy, kroimy w paski i układamy kratkę. Jeśli chcemy, posypujemy odrobiną cukru kokosowego. Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!!