Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jesteś fanem czekolady, albo borówek, sernika - to ta tara jest dla ciebie.
Burgery to amerykański klasyk, który doskonale sprawdzi się podczas wiosennyc...
Odsłon: 134
Kurczak po meksykańsku to potrawa, do której nie potrzebujesz więcej dodatków...
Odsłon: 1222
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 434
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 81
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 299
Burgery to amerykański klasyk, który doskonale sprawdzi się podczas wiosennyc...
Odsłon: 134
Kurczak po meksykańsku to potrawa, do której nie potrzebujesz więcej dodatków...
Odsłon: 1222
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 434
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 81
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 299
Składniki
Mąkę przesiej do miski, dodaj masło i posiekaj do momentu powstania kruszonki. Dodaj cukier i wodę i szybko zagnieć. Ciasto włóż do lodówki na 30-60min.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty o średnicy 24cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na ok. 3 mm i wyłóż nim formę. Obniż temperaturę do 190 stopni i piecz ciasto przez 15min. Później obniż temperaturę do 180 stopni i piecz 10 min.
Borówki umieść w garnuszku z cukrem i poczekaj, aż się rozpadną (można podlać 50ml wody). Dodaj sok z cytryny. Gdy borówki się rozpadną zblęduj sos lub przetrzyj przez sitko. Po upieczeniu ciasta poczekaj aż trochę przestygnie i wyłóż połowę sosu na podpieczony spód.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z śmietanką. Do twarogu dodaj jaja, żółtka, cukier, cukier waniliowy, skórę z pomarańczy lub cytryny i krótko z miskuj, dodaj rozpuszczoną czekoladę z śmietanką i krótko miksuj.
Masę serową wyłóż na spód ciasta z sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopi i piecz 45 min. Po upieczeniu tarta musi być wystudzona. Można dopiero w drugim dniu polać ją drugą połową sosu borówkowego. (Jeżeli sos zgęstniał, dodaj wody i podgrzej). smaczneGo :)